пʼятниця, 27 квітня 2018 р.

"Чорнобиль...Трагедія...Пам'ять..."

Коли на Прип’яті люд мирно спав, 
Й ніщо не натякало на тривогу
Нечистий лиха людству зажадав –
На вічну смерть прирік живу природу.
26 квітня! В пам'яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю, суму, і забути це й викреслити із нашої пам'яті - неможливо.
Ту мирну весняну українську ніч на берегах Прип'яті  люди ніколи не забудуть. Вона була, як зараз усім здається, найтихішою і найтеплішою. І не сповіщала про біду. Проте в ту саму ніч з 25 на 26 квітня відлік часу став уже не мирним, а бойовим і аварійним. Відлік пішов на хвилини і секунди. О 1 год. 23 хв. 40 с. коли  всі спали безтурботним сном, над четвертим реактором Чорнобильської атомної станції несподівано велетенське полум'я розірвало 
нічну темряву.
     Практично всі, хто першими включилися в боротьбу з пожежею, дістали небезпечні для життя дози опромінення.
Всі вони посмертно відзначені високими нагородами. Високі моральні якості, бойова готовність, професіоналізм - усе це дозволило пожежникам успішно вийти з ситуацій, що виникли відразу ж після аварії. Разом з тим стало ясно, що пожежна техніка була погано захищена від проникнення радіоактивного пилу в кабіни машин, мала невеликий коефіцієнт захисту від іонізуючого випромінювання.

26 квітня в бібліотеці працівники бібліотеки-філії №23 спільно з будинком культури c. Кам'янка приєдналися до вшанування пам'яті тих хто віддав своє життя, захищаючи нас від страшного атомного лиха. Щоб згадати цю сумну дату ми запросили дітей Кам'янської ЗОШ.




Доповненнями до заходу були численні документальні світлини, та відеозаписи, а також книжкова виставка-факти "На Чорнобиль журавлі летіли", презентованої в бібліотеці.
Вшанували пам'ять героїв, які захистили нас від цього лиха хвилиною мовчання.

Немає коментарів:

Дописати коментар