пʼятниця, 6 квітня 2018 р.

"Котилася писанка, як дитяча пісенька"

Коли приходить весна в Україну, пробуджується і воскресає природа, відроджується життя і надходять Великодні свята, сідають люди у своїх оселях біля печей, свічок і беруться за давнє-предавнє ремесло - розписування писанок. Звичай писання писанок українцями знаний усіма слов'янами, румунами, греками, німцями, литовцями, латишами. До XIII ст. писанки були знані в цілій Європі та Західній Азії.
Писанки - пофарбованi або орнаментованi курячi яйця. Виготовлення писанок пов'язувалося з дохристиянським народним звичаєм зустрiчi весни, пiзнiше - з Великоднем. Цей вид народного мистецтва поширений у багатьох слов'янських народiв, зокрема й українського. Писанка, яка з прийняттям християнства стала символом Христового Воскресіння використовується в релігійних обрядах і відіграє в них велику роль.

Кожного року на передодні Великодня вже стало традицією проводити майстер-клас 
з техніки розписування великодніх яєць. 4 квітня працівники бібліотеки-філії №23 спільно з будинком культури провели захід "Котилася писанка, як дитяча пісенька". 


У сільський будинок культури було запрошено майстриню Баланюк Марію Петрівну, яка розповіла і навчила , як   розмальовувати писанки, у традиційному для кам'янчан стилі, також запрошено дітей. Метою заходу  було розширити знання дітей про святкування Великодніх свят, розкрити зміст свят: Вербна неділя, Чистий четвер. Відроджувати звичаї та обряди нашого народу, примножувати його традиції. Діти власноруч виготовили свою першу писанку чим були дуже задоволені.




Немає коментарів:

Дописати коментар