середа, 11 квітня 2018 р.

11 квітня - Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів

В цей день весь світ віддає данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в фашистських концтаборах.
Цю дату згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальд. Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень вийшов з його воріт із сумно відомим написом “Jedem das Seine” – “Кожному своє”. Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів. Здається, так давно це було. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень.



Працівники бібліотеки-філії №23 спільно з будинком культури с. Кам'янка та учнями Кам'янської ЗОШ відвідали Шмідт Броніславу Сидорівну, яка була народжена саме там в концтаборі. 



Вона розповіла про ці страшні роки своєї родини, через які страждання їм довелося пройти щоб вижити, з слів Броніслави Сидорівни: "Мали в Бога дні". Мама розповідала: "Мене постійно переховували і я чомусь не плакала напевно тому що дуже хотіла жити, а дітей яких знаходили безжалісно вбивали".
Головним завданням заходу є вияв шанобливого ставлення до представників старшого покоління, консолідація зусиль влади та громадянського суспільства навколо історії боротьби Українського народу за свою свободу у період Другої світової війни.
Україна разом з цілим світом вклоняється людям, які пройшли через пекло фашистських концтаборів. Біографії цих людей – це справжні уроки мужності для молодого покоління.

Наш праведний обов’язок – пам’ятати про борців антифашистського опору задля збереження історичної пам’яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування.

Немає коментарів:

Дописати коментар