вівторок, 20 жовтня 2020 р.

Кухар - це винахідник, художник, творець

20 жовтня відзначають Міжнародний день кухаря і кулінара. 

Цей день 2004-го року заснувала Всесвітня асоціація кулінарних співтовариств. 
Професія кухаря актуальна в усі часи. Щодня понад 70%  позитивних емоцій людина одержує під час їжі.
 Вивчаючи історію кухарського мистецтва, розумієш, що приготування їжі - це справжня наука. Бути кухарем нелегко, але захоплююче і відповідально. 
Кулінар - це художник, який чудово відчуває колірне поєднання. Готове блюдо з їжею - це завжди унікальний, неповторний натюрморт.

книжкова виставка до Міжнародного дня кухаря і кулінара


Цікаві факти про цю професію

- Перша кухарська школа в Європі з'явилася в XIX столітті в Англії, потім кулінарні школи почали з'являтися і в інших країнах.
- Обов'язковий елемент кухарського одягу – ковпак.
- На ресторанній кухні дуже спекотно. Згадайте приготування на вашій кухні, помножте температуру на 8 год. постійно ввімкнених плит і духовок.
- Кухарям доводиться бути на ногах протягом 10 годин без перерв. І це не найскладніша частина роботи. Часто доводиться розвантажувати непідйомні ящики по 15 і 25 кг, перетягувати 10-літрові каструлі та виконувати багато монотонної роботи.
- Шрами на кухні – це неминуче. Крім того, варто попрощатися з чутливістю пальців – після численних опіків і порізів нервові закінчення на подушечках пальців перестають функціонувати.
- Кухарям не залишають чайових. Не можна змусити офіціантів ділитись власними чайовими з працівниками на кухні. Тому кухарі нерідко заробляють менше за офіціантів.

Цікаве про українську кухню

* Свиняче сало випереджає вершкове масло за кількістю жирних кислот, необхідних для організму людини.
* Наш традиційний куліш був визнаний одним із чудових засобів для профілактики онкологічних захворювань.
* Український борщ входить до списку найсмачніших страв світу. Дата його створення установлена істориками - 1705р., а ось точне його походження досі не з’ясували.
* Найбільшу славу українській кухні принесли котлети по-київськи!

Немає коментарів:

Дописати коментар