вівторок, 22 січня 2019 р.

"Хрещення Господнє, свято Водохреща"

19 січня православний світ відзначає свято Водохреща. Для християн Водохреще - це свято Хрещення Ісуса Христа.
Коли Ісусу Христу виповнилося тридцять років, він прийняв хрещення від Іоана Христителя на річці Йордан. Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися, і в цю мить на плече його опустився голуб. Це був Святий Дух. Звідси й пішла традиція хрещення у воді.



















В мальовничому селі Кам'янка Глибоцького району, в день свята, відбулося церковне урочисте богослужіння. Після богослужіння вся громада зі співами йде до зробленого на річці льодового хреста, несучи церковний хрест. На березі річки Сірет, біля льодового хреста, відбувається ще одне нетривале святкове богослужіння, потім священник занурює в річкову воду хрест під спів хору "Во Йордані хрещуся тобі, Господи...". Ось тепер вода вважається освяченою, і люди набирають з ополонки у принесений із собою посуд свячену воду.




Цьогоріч охочих скупатися - дуже багато. Хтось просто вмивався, а хтось окунався з головою. Занурювалися у воду і дорослі, і діти. До освяченої ополонки постійно підходили жителі села, які хотіли скупатися в крижаній воді.
На березі річки облаштували намет для переодягання, також пригощали всіх бажаючих бутербродами та гарячими напоями.


















За підтримку та надану можливість гідно провести свято особлива вдячність: голові районної ради Панчуку Петру Володимировичу, сільському голові Шмідту Йосипу Дмитровичу, Кирилюк Ользі Петрівні, Воробчуку Віталію Кузьмовичу, Лазоренку Юрію Вікторовичу та всім хто долучився до свята.

Нехай Хрещення Господнє в хату,
Радості вам принесе багато,
Розбудить приспані надії,
Добром і щастям Вас засіє,
Водицею окропить та любов'ю,
І подарує вам міцне здоров'я!
Вітаю з Хрещенням Христовим!

Немає коментарів:

Дописати коментар