вівторок, 15 січня 2019 р.

"По всій Україні від хати до хати колядка й щедрівка ідуть всіх вітати"

У ніч з 13 на 14 січня відзначається Старий Новий рік. А ще 14 січня - свято Василя. Василь Великий зробив дуже багато для віруючих людей. Його життя - справжній зразок для наслідування.
Новий рік завжди був бажаним святом у кожній родині. З ним пов'язували кращі сподівання, завбачували добробут, родинну злагоду, щедрий врожай, здоров'я у людей. Так уже здавна заведено, що найпишніше святкували напередодні Нового року, тобто опівночі. Цей час наші пращури вважали чародійним, оскільки для віруючих розвидняється небо і вони могли просити у святих усе, що їм заманеться.





З приходом Василів починалися нові обрядодійства. Найцікавішими були новорічні засівання осель збіжжям, адже Василь є покровителем землеробства. Головна людина цього дня - перший посівальник, який приносить до оселі щастя:






- На здоров'я, на щастя, на Новий рік, щоб усе родило краще, ніж торік. - жито, пшениця, усяка пашниця... Дай, Боже!
Прослухавши посівальну пісеньку, люди дякували посівальникові й обдаровували його грішми та солодощами.






14 січня працівники бібліотеки-філії №23 та будинку культури с. Кам'янка привітали з Новим роком та Різдвом Христовим організації та установи села. У виконанні дітей дзвінкоголосо лунали колядки, щедрівки та засівалки. Разом з дітьми колядували і щедрували дорослі.







То ж хай ці різдвяні віковічні колядки принесуть усім добрим людям многії літа у мирі, здоров'ї, достатку і наповнять великою любов'ю кожну оселю, кожну душу і кожне людське серце.

Тож зберігаймо його, не розплескуймо ні краплини, бо не прощено буде нам за його втрату. Якщо живуть ці духовні пісні серед людей - живе Україна.

Нас послав Святий Василь
засівати в заметіль,
й особливий дав наказ,
щоб засіяли і в вас!
Ще й навчив казати так:
На кохання сієм мак,
сієм жито на добро,
а для сміху ось пшоно,
на здоров’я вам овес,
щоб був кріпкий рід увесь.
А від заздрісних осіб
сієм вам пшеницю-хліб!
Сієм, сієм,засіваєм,
з Новим Роком вас вітаєм!

Немає коментарів:

Дописати коментар