четвер, 8 липня 2021 р.

"На Купала сонце грало"

 У ніч з 6 на 7 липня українці відзначають старовинне свято Івана Купала. Минуло сотні років з його зародження, а традиції та прикмети святкування досі зберігаються і вшануваються в Україні.

З цим днем здавна було пов'язано ряд традицій та звичаїв. Люди вірили, що особливої сили на Івана Купала набувають польові трави та квіти. З них робили  віночки, а потім їх пускали на воду і таким чином дівчата дізнавалися, що їх чекає цього року. Якщо віночок потонув, значить дівчина цьогоріч кохання не знайде. Якщо він відплив, але зупинився, то кохання буде, але не так скоро. Якщо ж віночок відплив і поплив за течією, то цього року дівчина знайде своє кохання і одружиться.

Купальські забави відбуваються ввечері, вночі (в Купальску ніч або як кажуть, нічку-купалочку) і в самий день Купала. Цього року працівники бібліотеки-філії №23 та будинку культури с. Кам'янка спробували відтворити картину тих прекрасних купальських обрядів  7 липня, саме на Івана Купала, біля річки Сірет. Діти з захопленням слухали  історію походження свята, веселилися. Дівчата плели віночки які згодом пускали на воду, перестрибували через вогнище. Вважалося якщо   перестрибнути через вогнище, то душа очиститься і таким чином людина стане здоровішою, позбудеться всіх негараздів, негативу і хвороб.



Наші пращури раділи цьому дню і вірили, що купальські обряди допоможуть їм захистити свій дім і близьких, зміцнити здоров’я і попросити у долі щастя.



Немає коментарів:

Дописати коментар