середа, 20 березня 2019 р.

"Карпатська Україна: яскрава і трагічна сторінка української історії»

Український народ всю свою історію боровся за незалежність. Коли не виходило об’єднати всю країну, то створювалися окремі частини Української незалежності. Так яскравою, славною і водночас трагічною сторінкою нашої визвольної боротьби є Карпатська Україна. Історія цієї держави є мало відомою. 
В ніч на 15 березня 1939 року у місті Хуст була проголошена незалежність Карпатської України. Тієї ж доби союзниця гітлерівської Німеччини Угорщина розпочала загальний наступ. Незважаючи на героїчний збройний опір нечисельних загонів Карпатської січ, ворога зупинити не вдалося і Карпатська Україна була окупована.
Загалом під час окупації території Закарпаття угорськими військами збройні сили Карпатської України провели близько 22 великих і малих боїв. Утрати січовиків у них становили до 1,5 тис. осіб убитими, пораненими та полоненими. Втрати противника склали від 100 до 200 убитими та до 500 пораненими. Після поразки Карпатської України ще 4,5 тис. патріотів стали жертвами угорського терору.
Працівники бібліотеки-філії №23 провели урок історичної правди "Карпатська Україна: яскрава і трагічна сторінка української історії". Діти уважно слухали історію тих подій та ставили запитання.
Карпатська Україна є прикладом прагнення українців до розбудови державності навіть у несприятливих зовнішньополітичних умовах. Українці на Закарпатті стали першим у міжвоєнній Європі народом, що не змирився із анексією, а зі зброєю в руках став на захист своєї свободи від агресії ворога — вважають в Українському інституті національної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар